Oproep tot inspectie van 11-speed HOLLOWTECH II race-crankssets van voor juli 2019

Oproep tot inspectie van 11-speed HOLLOWTECH II race-crankssets van voor juli 2019
Shimano start een inspectie- en vervangingsprogramma

Shimano Europe B.V. (“Shimano”), start een inspectie- en vervangingsprogramma van bepaalde 11-speed HOLLOWTECH II race-cranksets geproduceerd tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019, in verband met een mogelijk probleem met het loslaten van de binding.

Het betreft specifiek de Shimano ULTEGRA FC-6800, DURA-ACE FC-9000, ULTEGRA FC-R8000, DURA-ACE FC-R9100 en FC-R9100-P 11-speed bonded HOLLOWTECH II race-cranksets in Europa. Shimano heeft meldingen ontvangen die aangeven dat de gebonden delen van de crankarm kunnen scheiden en breken. Hierdoor lopen consumenten het gevaar te vallen, met mogelijk letsel tot gevolg.

Om deze situatie te verhelpen, zal Shimano elke toepasselijke crankset laten inspecteren. Shimano zal elke crankarm die niet aan het inspectieproces voldoet vervangen.

Deze inspectie is bedoeld om vast te stellen of de crankarmen een mogelijk probleem vertonen met het loslaten van de verbinding en om elk mogelijk veiligheidsrisico voor onze consumenten snel te verhelpen. Niet alle ULTEGRA- en DURA-ACE-crankstellen hoeven te worden geïnspecteerd. Het betreft alleen cranksets die zijn geproduceerd tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019. De manier om vast te stellen of een crankset moet worden geïnspecteerd, staat in het gedeelte WAT TE DOEN hieronder.

Shimano zal alle cranksets die het inspectieproces niet doorstaan gratis vervangen

POTENTIEEL RISICO

De door Shimano ontvangen meldingen geven aan dat de buitenste afdekking van de crankarm los kan komen van het hoofdgedeelte van de crankarm, waardoor consumenten het gevaar lopen te vallen, met mogelijk letsel tot gevolg.

WAT TE DOEN

PROCES VOOR IDENTIFICATIE EN INSPECTIE VAN CRANKSET

Om te weten of dit proces van toepassing is op uw crankset, bekijk de video of volg de instructies in STAP 1.

STAP 1 – Bepaal of uw crankset moet worden geïnspecteerd

STAP 1A – Bepaal het modelnummer van uw crankset

De betreffende producten zijn DURA-ACE en ULTEGRA cranksets met de volgende modelnummers: ULTEGRA FC-6800, FC-R8000 en DURA-ACE FC-9000, FC-R9100 en FC-R9100-P. De modelnummers zijn aan de binnenkant van de crankarm aan de onderkant gestempeld (zie het gele vierkant in de afbeelding hieronder).

Komt het modelnummer op uw crankarm overeen met de bovenstaande modelnummers?

NEE: Uw crankset is in orde en er is geen verdere actie nodig.

JA: Ga verder met STAP 1B.

file

 

 

STAP 1B – Identificeer de productiecode die op uw crankarm is gestempeld

Een productiecode is aan de binnenkant van de crankarm aan de onderkant van de arm gestempeld (zie het blauwe vierkant in de afbeelding hierboven). De getroffen modellen zijn vóór juli 2019 geproduceerd en hebben de volgende tweeletterige productiecode: KF, KG, KH, KI, KJ, KK, KL, LA, LB, LC, LD, LE, LF, LG, LH, LI, LJ, LK, LL, MA, MB, MC, MD, ME, MF, MG, MH, MI, MJ, MK, ML, NA, NB, NC, ND, NE, NF, NG, NH, NI, NJ, NK, NL, OA, OB, OC, OD, OE, OF, OG, OH, OI, OJ, OK, OL, PA, PB, PC, PD, PE, PF, PG, PH, PI, PJ, PK, PL, QA, QB, QC, QD, QE, QF, QG, QH, QI, QJ, QK, QL, RA, RB, RC, RD, RE, en RF.

Komt de productiecode op uw crankarm overeen met een van de bovenstaande tweeletterige productiecodes?

NEE: Uw crankset is in orde.  Er is geen verdere actie nodig.

JA: Ga verder met STAP 2.

Consumenten die vermoeden dat het bovenstaande op hun product van toepassing is, worden verzocht contact op te nemen met een erkende Shimano-dealer om een gratis inspectie van de crankset te plannen. Als u niet zeker weet hoe u de productiecode moet controleren, ga dan naar uw plaatselijke Shimano-dealer. Zie onder het kopje CONTACT instructies over hoe contact op te nemen met Shimano voor assistentie.

Consumenten met cranksets die niet binnen de gespecificeerde modelnummers en productiecodes vallen, hoeven geen verdere actie te ondernemen. Ga verder met STAP 3.

STAP 2 – Breng uw fiets naar de dealer voor inspectie

Shimano heeft het crankset inspectieproces ontwikkeld en zal duidelijke instructies en handleidingen voor dealers verstrekken. Shimano verwacht dat de inspecties mogelijk zullen zijn vanaf 1 oktober 2023. Verdere details zullen binnenkort bekend gemaakt worden via https://bike.shimano.com/en-EU/information/customer-services/corrective-actions/important-safety-notice-11-speed-hollowtech-road-cranksets-inspection-program.html en https://bike.shimano.com/en-EU/home.html .

De dealer zal de crankset inspecteren op tekenen van loslaten van de binding of delaminatie.

Consumenten waarvan de cranksets tijdens de inspectie tekenen van loslaten van de binding of delaminatie vertonen, krijgen gratis een vervangende Shimano crankset welke door de dealer vakkundig gemonteerd zal worden. Als de inspectie uitwijst dat uw crankset dient te worden vervangen, gebruik deze dan niet. Als een vervangende crankset tijdelijk niet beschikbaar is, zal Shimano u via uw dealer informeren wanneer de vervangende crankset gereed is.

De vervangende crankset zal een speciale versie zijn, met mogelijk een ander uiterlijk, maar met hetzelfde prestatieniveau.

STAP 3 – Rijd veilig en blijf uw fiets/apparatuur onderhouden

Als uw crankset door de inspectie komt en geen tekenen van delaminatie vertoont, veel fietsplezier! We waarderen uw geduld en de moeite die u heeft genomen om de inspectie te laten doen.

Laat uw fiets regelmatig afstellen en inspecteren (vraag uw dealer om aanbevelingen op basis van uw rijgewoonten). Let op veranderingen in het geluid en gevoel van hoe uw fiets rijdt. Shimano raadt alle gebruikers aan om de gebruikershandleiding die bij het product wordt geleverd (en online beschikbaar is op: si.shimano.com) grondig door te lezen om zeker te zijn van veilig gebruik en juist onderhoud.

Shimano moedigt alle fietsers aan om hun fiets en fietsuitrusting goed te onderhouden.

CONTACT

Ga voor contactgegevens en meer informatie naar de website van Shimano op https://bike.shimano.com/en-EU/information/customer-services/corrective-actions/important-safety-notice-11-speed-hollowtech-road-cranksets-inspection-program.html.

Een officieel Shimano Inspectie Programma callcenter is beschikbaar om u met enig onderdeel van ons inspectieprogramma te helpen. We staan u te woord tussen 09:00 – 21:00 CET (Maandag – Vrijdag) en van 09:00 – 17:00 CET (Zaterdag). Kijkt u alstublieft op bovenstaande link voor de veel gestelde vragen en het nummer van het callcenter in uw regio. Het nummer is niet gratis, regionale tarieven gelden.

International: +31792077017

The Netherlands: +31792077018

Belgium: +3233187827

Sinds 1921 is Shimano toegewijd aan het produceren van de hoogste kwaliteit, meest duurzame en betrouwbare onderdelen in de fietsindustrie. Onze producten worden wereldwijd vertrouwd door miljoenen fietsers in elke categorie en fietsdiscipline. Wij staan achter onze producten en willen er zeker van zijn dat alle fietsers Shimano’s kenmerkende betrouwbaarheid en kwaliteit ervaren bij elke pedaalslag. Wij verontschuldigen ons voor enig ongemak en bezorgdheid die deze inspectie voor u kan veroorzaken.

Wij danken u voor uw vertrouwen, begrip en steun.
Deze inspectie heeft geen betrekking op andere Shimano crankstellen.